Unitas Gido Rottink
Herovina Mark de Joode mist
Unitas Tesfalem Tekle Tinsue 3-4
Herovina Timo de Bruin mist

HERWIJNEN – Herovina is de plaats in de derde klasse na slechts één jaar al weer kwijt. Unitas deed het net andersom, want na twee degradaties op rij werd zaterdag de weg omhoog snel hervonden. In Herwijnen greep Unitas na een 1-1 gelijkspel en een verlenging zonder goals via penalty’s de promotie, die voor Herovina daarentegen meteen degradatie inhoudt.

Voor ruim vierhonderd toeschouwers zat het venijn in Herwijnen zaterdag in de staart van de spannende beslissingswedstrijd. Topscorer Mike Venderbos leek Unitas vijf minuten voor tijd al naar de derde klasse te schieten, maar door de late gelijkmaker van Kevin Steenbruggen via een kopbal sleepte Herovina er nog net een verlenging uit. In dat extra half uur bleef het 1-1 en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen.
In een reeks van uiteindelijk veertien penalty’s vervulde Unitas-keeper Owen Verduijn de hoofdrol en werd de Gorkumse ploeg tenslotte met een 3-4 penaltyzege spekkoper. Net als VVAC kreeg Unitas zaterdag in een uitmatch voor elkaar wat Groot Ammers als hoogste periodekampioen uit de vierde klasse thuis niet lukte: promotie naar de derde klasse.

Zuur
Voor Herovina en trainer Gertjan Potters waren de druiven uiteraard zuur: “Deze afloop had ik vooraf absoluut niet verwacht. Dit is een enorme teleurstelling. Onze mooie eindsprint in de competitie is zo niet beloond. Zo’n afscheid na drie mooie jaren hier wil niemand en ook ik niet. Het is ontzettend jammer dat Herovina niet in de derde klasse blijft, maar eerlijk gezegd verdiende Unitas het vandaag wel. Wij hebben zelf gewoon niet overtuigend genoeg gespeeld en misschien was er in het team zelfs wel wat te veel vertrouwen op succes. Ons begin was vanmiddag nog aardig maar in zo’n belangrijke wedstrijd hoop je toch dat de spelers wat meer energie kunnen opbrengen. Dit slot van het seizoen is voor ons erg zuur.”

Uitgelaten
Bij Unitas en de jonge trainer Hans Bos was de stemming natuurlijk uitgelaten: “Wat een euforie en wat een geweldig spannende wedstrijd. We hebben alles gegeven en waren vanmiddag als team echt een eenheid. Het ging vandaag om winnen en hoe deed er iets minder toe. Met dit warme weer was ik overigens blij dat we niet op kunstgras maar op gewoon gras konden voetballen. Bij de strafschoppen maakte doelman Owen Verduijn het verschil. Hij pakte drie penalty’s en benutte er zelf één. Niet voor niets gaat deze fantastische keeper naar Unitas-zondag in de hoofdklasse. Wijzelf zijn al in één jaar terug in de derde klasse. Dat is een schitterende teamprestatie.”

Vroege kans
Al na vijftien seconden had Herovina overigens tegen Unitas op voorsprong moeten staan. Uit een puntgave voorzet van Jeffrey van der Meijden vanaf links miste topscorer Kevin Steenbruggen van dichtbij een werkelijk opgelegde kopkans. De eerste Gorkumse mogelijkheid kwam na acht minuten uit een corner, maar ook Tesfalem Tekle Tinsue kopte net over.
Na bijna een kwartier ging een verre vrije trap van Kevin Steenbruggen via de paal en keeper Owen Verduijn tot hoekschop. Ook uit corners van Jeffrey van der Meijden werd een beter gestart Herovina offensief gevaarlijk, maar een kopbal van Kevin Steenbruggen werd in de Gorkumse doelmond gekeerd en Coen de Ridder kopte voor de thuisclub over.
Halfweg de eerste helft moest Herovina-keeper Wilco de Leeuw bij een doorbraak van Rudy Schrijver goed redden. Allengs ging een technisch vaardiger Unitas beter spelen. Wouter Schram moest een voorzet van IJsbrand van Eldik wegkoppen. Mike Venderbos kopte uit een voorzet van Van Eldik over. Bij een door Venderbos van richting veranderd schot van Boaz Helderman moest Herovina-keeper Wilco de Leeuw in een reflex de thuisclub voor een achterstand behoeden.

Saai
Ook na rust was weer na een voorzet van IJsbrand van Eldik de eerste kans voor de bezoekers. Helderman kopte echter over. Herovina stelde er één schietkans tegenover, maar Jeffrey van der Meijden mikte veel te hoog. Na een duel tussen Herovina-keeper Wilco de Leeuw en spits Venderbos probeerde Rudy Schrijver het van ver, maar ook zijn vizier stond te hoog afgesteld.
Prompt antwoordde Herovina met een overigens spaarzame goede aanval, doch Jeffrey van der Meijden schoot voorlangs. In een saai middenstuk van de tweede helft verprutste Kevin Steenbruggen een goede verre pass van Jeffrey van der Meijden en kreeg Boaz Helderman (Unitas) de eerste gele kaart van de middag.
De net ingevallen Younes Balhagi miste na een defensiefout van Herovina ruim een half uur na rust een serieuze kans. Een vlotte Herovina-aanval via Mark de Joode en Kevin Steenbruggen leidde tot een goed schot van Jeffrey van der Meijden, maar Unitas-keeper Verduijn was paraat.

Twee goals in slotfase
Met twee goals werd de slotfase ineens enerverend. Na slecht wegwerken vanuit de Herovina-defensie leidde een verre pass van Martin Bos in de 85e minuut tot de openingsgoal, want spits Mike Venderbos schoot de bal onder de keeper door binnen: 0-1. Herovina bracht meteen de kopsterke pinchhitter Maurice Schopenhouer in het veld. En met succes, want Schopenhouer lanceerde Jeffrey van der Meijden en uit diens hoge voorzet van rechts kopte Kevin Steenbruggen in de 89e minuut de 1-1 gelijkmaker in het doel.
Drie minuten later was de reguliere speeltijd voorbij en had Unitas-speler Nabil Adahchour inmiddels ook een gele kaart te pakken. In de eerste verlenging volgden Unitas-speler Martin Bos en Herovina-middenvelder Timo de Bruin dit voorbeeld. Veel doelgevaar leverde die eerste verlenging niet op. Herovina-keeper Wilco de Leeuw bleek tweemaal attent tegen Younes Balhagi en Mike Venderbos. Bij een knal van invaller Enes Zencirkiran aan het begin van de tweede verlenging was doelman De Leeuw opnieuw paraat.

Tweede geel
Na een mooie Gorkumse aanval via IJsbrand van Eldik en Mike Venderbos was de afsluitende kopbal van Takle Tinsue te zacht. In de 116e minuut liep Martin Bos door een charge tegen Mark de Joode zijn tweede gele kaart op. Dus moest de goed leidende Brabantse scheidsrechter Danny van Helden uit Prinsenbeek toen Martin Bos uit het veld sturen.
De resterende speeltijd was voor Herovina echter tekort om van die numerieke meerderheid te kunnen profiteren en zo alsnog tegen tien man de beslissing te kunnen forceren. Wel incasseerde ook routinier Maurice Schopenhouer nog een gele kaart. Toen was het tijd voor de penalty’s.

Penaltyreeks
Unitas begon de penaltyreeks overtuigend, want Mike Venderbos en Younes Balhagi scoorden allebei en keeper Owen Verduijn stopte zowel een strafschop van Maurice Schopenhouer als een zwak schot van Mark Muller. Het tij keerde doordat Herovina-doelman Wilco de Leeuw de elf meter trap van IJsbrand van Eldik op zijn beurt ook keerde. De jonge Marthijn Hobo zorgde koel voor 1-2 en daarna miste Enes Zencirkiran via de keeper en de paal voor Unitas ook.
Jeffrey van der Meijden zorgde voor 2-2 en na de puike 2-3 van keeper Owen Verduijn zelf bewerkstelligde Kevin Steebruggen met 3-3 een verlenging van de penaltyreeks. Invaller Gido Rottink schoot voor Unitas hopeloos naast en zo had Herovina via de twaalfde penalty de zaak alsnog kunnen beslissen. De strafschop van Mark de Joode werd echter in de hoek door keeper Owen Verduijn knap gestopt.
Na de 3-4 van Tesfalem Takle Tinsue was de druk bij Herovina op Timo de Bruin kennelijk te groot, want hij schoot de bal hoog over het doel heen. Daarmee was Unitas winnaar en weer snel terug in de derde klasse. Voor Herovina was de ontgoocheling groot. Gertjan Potters degradeert voor het eerst in zijn loopbaan als trainer en het feit dat zijn nieuwe club Asperen zich in de nacompetitie wel in de derde klasse wist te handhaven, was daarvoor nauwelijks een troost.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!